Kaj je osebna rast?

O osebni rasti govorimo na splošno o samem procesu, ki se pri posamezniku nenehno razvija in spreminja. To ni nekaj, kar bi se naučili enkrat za vedno in to osvojili brez dodatnih izboljšav. Naše življenje se vsakodnevno spreminja, razvija, zato se moramo naučiti, kako se s tem spoprimemo z vsemi spremembami, in se znamo z njimi premikati oziroma živeti z njimi vsak dan posebej. Pri tem lahko bistveno pomagajo Access Bars Točke.

Osebni razvoj nam omogoča, da spoznamo sebe in kaj si želimo od svojega življenja. Medtem, ko vlagamo v osebni razvoj, želimo z njim nadaljevati tudi v prihodnosti. Osebni razvoj sam po sebi spreminja naš način življenja. Večina ljudi- posameznikov si vedno prizadeva biti boljši. 

Po posameznih teorijah, naj bi bile za popolno delovanje osebe pomembne tri psihološke potrebe.

To naj bi bile: kompetentnost, pomembnost in samostojnost. Če uspemo zadovoljiti vse tri potrebe, smo zadovoljili oziroma smo na poti k osebni rasti in dobremu počutju.

5 pomembni korakov osebne rasti

1. Korak: ŽELJA

Sprva , si morate res želeti spremembe. Zgodijo se takrat, ko smo za to tudi sami pripravljeni. Iz tega izvira že sama želja. Želja se zgodi takrat, ko sami končno spoznate vaš skriti talent oziroma neizkoriščen potencial in tako pokažete vse svoje skrite sposobnosti.

Takrat začnete hrepeneti po boljšem in kvalitetnejšem življenju in spoznate, da lahko naredite še nekaj več, kot so vam povedali drugi. Tako pa lahko končno ugotovite, da nekateri ponavljajoči neuspehi in padci izhajajo iz vas samih.

Zato se odločite, da prevzamete odgovornost nad svojim življenjem in pričnete ukrepati. Tako postanete aktivni iskalci rešitev. Začnete se truditi, da najdete odgovore za vse ponavljajoče izzive. Pomembno je tudi odpuščanje.

2. Korak: SPREJEMANJE

Ko je enkrat pri vas prisotna močna želja, potem lahko začnete. Ponavadi je to to nekaj najtežjega. Za nekatere manj za nekatere bolj. Prav začetek je najbolj pomemben in tudi najbolj naporen korak za osebno rast.

Najprej morate sprejeti sebe ter svoje pomanjkljivosti in tudi prednosti in obenem svoj način življenja.

Bistvo je, da se sprejmete takšne kakor ste. Tukaj in sedaj.
Preberite si... Vse se zgodi z razlogom

Nikakor pa ne smete misliti in pričakovati, da morate prav vse znati ta trenutek, saj je življenje eno veliko učenje.

Spustite vse misli o tem, kakšni bi morali postati, in bodite srečni in hvaležni,da ste to, kar ste. Na tej točki lahko razmislite o vseh svojih dobrih in manj dobrih lastnostih in jih poskušajte sprejeti. Mogoče vam nekatere lastnosti res ne koristijo, ampak so del vas, zato jih morate sprejeti in imeti radi. Vse to, dobro in slabo, vas označuje kot osebo.

3. Korak: USTVARJANJE VIZIJE

Pomembno je, da dobro premislite, kaj želite postati, kaj želite spremeniti in kako želite si živeti. Predstavljajte si, kaj bi danes morali spremeniti, da bi postali veseli in srečni ter enostavno izpopolnjeni. Izoblikovati morate svoje dolgoročne cilje in si hkrati postaviti kratkoročne, ki vam bodo pomagali, da pridete do cilja, ki je vaš željen.

Pri tem se morate namreč zavedati ovir, ki se pojavljata pogosto v našem življenju. Pri spopadanju z ovirami lahko pomagajo pozitivne afirmacije.

Te spremljajo posebej vsakega posameznika, najbolj tiste, ki jim primaanjkuje samozavesti. Mnenje o sebi imajo, da niso vredni nekaj več ali celo, da so podpovprečni in zato niti ne poizkušajo kaj več kot jim je že dano. Zato tudi težje dosežejo zastavljene cilje. 

Poskrbite, da ne boste ponavljali napak drugih oziroma svojih napak iz preteklosti.

Preberite si tudi moj članek... Energijski vampirji

4. Korak: OBLIKOVANJE SVOJEGA PLANA

Zatem, ko ste si že ustvarili vizijo, si morate oblikovati strategijo, s katero boste dosegli vaše željeno. Spisati si morate plan in določiti, kako bodo potekali vaši koraki osebne rasti.

Pomislite na katere določene knjige in priročnike bi si želeli prebrati, na kateri tečaj bi se lahko vpisali in s katerimi ljudmi bi se lahko pogovorili o vsem tem. Vse to je odvisno od vaših želja in ciljev. Svoje dejavnosti prilagajajte sebi in svojim sposobnostim. Začnite z malim in končali boste z velikim in za vas o to vaša zmaga.

5. Korak: POGLED NAZAJ

Po določenem obdobju, ki si ga zastavite vnaprej, recimo nekaj mesecev, si alhko vzamete čas v miru vsedete in premislite kaj ste do tega trenutka že naredili in ali so in kakšne so spremembe in najbolj od vsega ali ste zadovljnji z svojim napredkom.

Namenite si nekaj časa za informacijo.

Dobro razmislite, kateri vaši cilji iz vašega seznama so že doseženi in na katerem delu bi lahko posvetili več pozornosti in tam še kaj več naredili.

Razmislite, ali ste v tem obdobju že dosegli kakšne želene spremembe. Pohvalite se za vloženi trud in si privoščite nagrado. Privoščite si masažo ali nekaj, kar ste si že dolgo želeli. Tako boste dobili energijo za nadaljnje delovanje in nove še boljše rezultate.


Prijavi se na Access Bars Delavnico

Z Access Barsi se vam življenje popolnoma spremeni.

Z eno besedo življenje postane lahkotno.