Vodič za Medtacijo

Ni niti pravilnega niti napačnega načina, kako je potrebno točno meditirati, da bomo po meditaciji vse tisto, kar z meditacijo želeli doseči. Zelo pa je verjetno, če se k meditiranju spravljamo prvič, drugič, nam meditacija bomo lahko pri nekaterih meditacijah celo zaspali. Tako nam morda ne bo dala vsega, kar si želimo.

Zato poskušajmo meditirati postopoma in se ne obremenjujemo s pričakovanji. 

Z željo po tišini v glavi ali idejo, da se bomo dvignili od tal visoko v nebo.

Vanjo vstopamo nežno in brez predsodkov, brez grobosti. Tako kot pri Access Bars Terapiji

1. Korak: Pričnemo z dihanjem

Dihanje. Dihanje je most med umom in telesom. Globoko, enakomerno dihanje umirja srčni utrip, aktivira parasimpatično živčevje, pomirja našo glavo.

Najlažje je svojo pozornost v ta moment pripeljati z dihanjem. Govorim jaz, ki imam težave z zbranostjo. Osredotočim se na dihanje, ga umirim, poglobim in sem tu.

Čisto enostavno. Preprosto se osredotočimo na svoje dihanje. Vdih in izdih. Sledimo drug za drugim. Sledimo občutkom in raziskujmo kako se naše dihanje sprošča.

Občutimo zrak, ki nam polni pljuča, in praznino in lahkotnost ob izdihu zraka.

2. Korak: Prepustimo se in ne pričakujmo

Bodimo pozorni predvsem na tišino v svoji glavi. Ker cilj same meditacije ni utišanje misli, ampak zaznavanje in morebitne spremembe našega odnosa do teh misli. Če se meditacije poskušamo lotiti z namenom utišanja misli, bomo razočarani in po vsej verjetnosti to dojeli kot neuspeh.

 Ne pričakujte ampak preprosto samo meditirajte.

3. Korak: Naj nam bo udobno

Ni priporočljivo, da se silimo v meditativne položaje, v katerih nam ni udobno. Če ne gre potem ne gre. In prav nobenega učinka ne bo imelo, če se vam uspe zviti v lotus in pri tem trpeti. Resnično ne.. Udobno se namestite, da vam bo čimbolj prijetno. Če bo telesu udobno, bo bolj udobno tudi vašemu umu.

4. Korak: Pričnimo z majhnim

Ni vam potrebno na pot razsvetljenja v Indijo ali kakšno oddaljeno državo med menihe. Pričnite z majhnim. Nekaj minut, recimo. Nekaj minut zavednega dihanja. Ne gre za test vzdržljivosti. Stvari, ki jih počnete, počnete zato, da bi se dobro počutili kajne?

Kolikor vam čas in volja dopuščata. 3 minute ali 20 minut, oziroma kot želite. Kakor vam ustreza.

5. Korak: Najdemo si svoj čas

Kdaj je najbolj prijetno meditirati? Težko odgovoriti. Za vsakega posameznika je drugače. In sigurno obstaja veliko različnih raziskav, ampak Google ne ve vsega. Google vas ne pozna. Vi se. Najdite čas, ki vam najbolj ustreza.

6. Korak: Nasmej se

Velikorat slišimo, da je smeh pol zdravja. Prav tako pri meditaciji. Torej nasmeh...globok vdih kolikor je možno in potem izdih. Sprostimo celo telo. Posebej ramena in vrat. Nasmeh vedno nosite vedno na obrazu in svet bo za vas lepši.

8. Korak: UŽIVAJ

Resnično. Ker nima smisla, da bi počeli stvari, ki nas utrujajo ali pa bi se jim najraje izognili.

Pri urah joge se meditaciji posvečamo na začetku. Toliko, da pripeljemo vso pozornost v prostor in trenutek, kjer se nahajamo. In na koncu, kjer umirjamo dihanje, um, zdrsnemo v kratko, sladko meditacijo. 

Ni pa nujno, da je meditacija del joge ali obratno. Meditiramo lahko kjerkoli in kadarkoli. In kakorkoli kar nam ustreza. Preberite si... Meditacija za začetnike

Spremljamo vdihe, izdihe, poskrbimo, da nam je udobno in meditiramo.

Zakaj tako zlahka med meditacijo zaspimo? Kaj se zgodi, če med meditacijo zaspimo ali jo celo prespimo?

Mnogim izmed začetnikom meditacije in tudi rednim izvajalcem meditacije se zgodi, da med meditacijo zaspijo. Do tega prihaja zato, ker z samo meditacijo dosežemo globoko telesno sprostitev. Telesna sproščenost pa je posledica sproščenih energetskih pretokov. Kljub vsemu pa sama meditacija ni enaka spanju. V času spanja se naši možgani "nahajajo" v theta fazi, mi pa z samo meditacijo želimo doseči alfa stanje. Kadar govorimo o alfa stanju, govorimo da je stanje sproščene budnosti, v katerem smo bolj dovzetni za to sugestijo. To stanje poimenujemo tudi stanje "pasivne pozornosti".

Tako, da nič posebnega se ne bo zgodilo, če boste prespali meditacijo v celoti ali le del nje. V vsakem primeru boste imeli nekaj dobrih stvari od same meditacije, vendar ne vseh tistih, kot bi si jih pridobili z meditiranjem v budnem stanju.

Zakaj nam med meditacijo begajo misli?

Misli med samo meditacijo nam letajo sem ter tja, takrat, ko se težko sprostimo.

Če nam uma ne uspe prelisičiti, da bi se sprostili pred samo kontrolo in oviro občutkov, se nam je verjento preko dneva zgodila kakšna manj prijetna stvar.. 

Posamezne osebe menijo tudi, da beganje misli med samo meditacijo pomenijo celo odpor do meditacije ali sprostitev blokad iz naše potlačene podzavesti. Preberite si... Kako vplivati na podzavest

To pomeni, da si na neki točki ne dovolimo, da bi se sprostili. Kadar nam misli med meditacijo begajo je pomembno, da na to ne polagamo toliko pozornosti, saj misli s tem še okrepimo. Brez kateregakoli občutka krivde se ponovno z vso pozornostjo osredotočimo na dihanje ter na premikanje trebuha ob dihanju.

Ko vdihnemo - napolnimo in razširimo trebuh v smeri navzven, ko izdihnemo potisnemo trebuh proti hrbtenici. V kolikor misli kljub temu ne izzvenijo, potem se vrnemo nazaj v stanje popolne budnosti in meditacijo ponovimo kasneje ali prestavimo na drug dan.


Prijavi se na Access Bars Delavnico

Z Access Barsi se vam življenje popolnoma spremeni.

Z eno besedo življenje postane lahkotno.