Kako deluje Karma?

Kaj je karma?

Karma pomeni delovanje in se nanaša na namerna fizična, besedna ali duševna dejanja. Ta dejanja puščajo odtise ali semena v naših miselnih tokovih in odtisi zorijo v naših izkušnjah, ko se ujemajo ustrezni pogoji. Na primer, s prijaznim srcem nekomu pomagamo. To dejanje pušča odtis v našem miselnem toku in ko bodo primerni pogoji, bo ta odtis zorel v našo pomoč, ko jo potrebujemo. Semena naših dejanj se nadaljujejo z nami iz življenja v življenje in se ne izgubijo. Če pa za nekaj ne ustvarimo vzroka ali karme, potem tega rezultata ne bomo doživeli: če kmet ne posadi semen, ne bo uspelo nič. Če dejanje dolgoročno povzroči bolečino in bedo, se imenuje negativno, uničujoče. Če prinese srečo, se imenuje pozitivna, konstruktivna ali krepostna. Ukrepi sami po sebi niso dobri ali slabi, ampak so označeni le v skladu z rezultati, ki jih prinesejo.

Vsi rezultati izvirajo iz vzrokov, ki jih lahko ustvarijo. Če sadimo jabolčna semena, bo raslo jablano, ne čilija. Če posadimo čilijeva semena, raste čili, ne jabolka. Če bomo delovali konstruktivno, bo sledila sreča; če bomo ravnali destruktivno, bodo nastale težave. Ne glede na srečo in bogastvo, ki ga doživimo v svojem življenju, izviramo iz naših pozitivnih dejanj, medtem ko so naši problemi rezultat naših lastnih uničujočih dejanj.

Preberi tudi... Manifestacija denarja

Karma v Budizmu?

Po budizmu ni nikogar, zadolženega za vesolje, ki bi razdeljeval nagrade in kazni. Vzroke ustvarjamo s svojimi dejanji in doživljamo njihove rezultate. Odgovorni smo za svoje izkušnje. Buda ni ustvaril sistema dejanj in njihovih učinkov, tako kot Newton ni izumil gravitacije. Newton je preprosto opisal, kaj obstaja. Podobno je Buda opisal tisto, kar je videl s svojim vsevednim umom, kot naravni proces vzroka in posledice, ki se pojavlja v miselnem toku vsakega bitja. S tem nam je pokazal, kako najbolje delati znotraj delovanja vzroka in posledice, da bi izkusili srečo in se izognili bolečini.

Ko vidimo nepoštene ljudi, ki so bogati, ali krute ljudi, ki so močni, ali prijazne ljudi, ki umrejo mladi, lahko dvomimo o zakonu dejanj in njihovih učinkih. To je zato, ker gledamo le na kratko obdobje tega enega življenja. Številni rezultati, ki jih imamo v tem življenju, so rezultati dejanj, opravljenih v prejšnjih življenjih, in številna dejanja, ki jih naredimo v tem življenju, bodo dozorela šele v prihodnjih življenjih. Bogatstvo nepoštenih ljudi je rezultat njihove radodarnosti v prejšnjih življenjih. Njihova trenutna nepoštenost pušča karmično seme, da jih bodo lahko prevarali in v prihodnjem življenju izkusili revščino. Prav tako je spoštovanje in avtoriteta, dana krutim ljudem, posledica pozitivnih dejanj, ki so jih storili v preteklosti. V sedanjosti zlorabljajo svojo moč in tako ustvarjajo vzrok za prihodnje bolečine. Prijazni ljudje, ki umrejo mladi, so rezultat negativnih dejanj, kot je ubijanje, storjeno v preteklih življenjih. Njihova današnja prijaznost pa jim sadi semena ali odtise, da bodo lahko v prihodnosti izkusili srečo.

Povzetek Karme

Karma je tako kolektivna kot individualna. Kolektivna karma je dejanje, ki ga izvajamo skupaj kot skupina: vojaki uporabljajo orožje, skupina verskih izvajalcev moli ali meditira. Rezultate teh dejanj doživljamo skupaj kot skupino, pogosto v prihodnjih življenjih. Kljub temu pa vsak član skupine razmišlja, govori in deluje nekoliko drugače, s čimer ustvarja individualno karmo, katere rezultat bo vsak človek izkusil.


Prijavi se na Access Bars Delavnico

Z Access Barsi se vam življenje popolnoma spremeni.

Z eno besedo življenje postane lahkotno.